박승용(朴勝容, Park, Seung Yong)
041-580-1082
sypark@yonam.ac.kr
http://psy.yonam.ac.kr
축산가공, 유가공, 축산물유통
강의동 1층
축산가공학 (낙농미생물학 및 유가공학)
1975. 3 ~ 1979. 2 강원대학교 농과대학 축산학과 농학사
1979. 3 ~ 1981. 2 서울대학교 대학원 축산학과 농학석사
1981. 3 ~ 1986. 8 서울대학교 대학원 축산학과 농학박사
(박사학위논문제목 : 유당의 이성화와 β-galalctosidase에 의한 lactulose의 분해에 관한 연구)
2011. 3 ∼ 현재 천안연암대학 축산계열 교수
2009. 4 ∼ 2011. 1 천안연암대학 축산계열 학과장
2008. 1 ∼ 2011. 2 천안연암대학 축산계열 부교수
2005. 3 ∼ 2007.12 천안연암대학 외식산업과 부교수
2003. 3 ∼ 2006. 8 건국대학교 자연과학대학 시간강사
2002. 3 ∼ 2005. 2 연암축산원예대학 축산과 조교수
2002. 1 ∼ 2002. 7 Canada McGill University, Dept. Food Science. Visiting Professor
2000. 3 ∼ 2001. 2 중앙대학교 대학원 동물자원학과 시간강사
1998. 9 ∼ 2002. 2 연암축산원예대학 식육유통과 (학과장) 조교수
1996. 3 ∼ 1998. 8 연암축산원예전문대학 낙농과 전임강사
1995. 9 ∼ 1996. 2 배재대학교 대학원 유전공학과 시간강사
1994.10 ∼ 1996. 2 남양유업(주) 중앙연구소 수석연구원
1991. 9 ∼ 1994. 9 Canada McGill University, Dept. Food Science. Post. doc Researcher
1988. 9 ∼ 1989. 8 전주우석대학 낙농학과 시간강사
1984. 7 ∼ 1991. 8 남양유업 (주) 연구소 연구관
(SCI, SCIE 급 논문)
Angiotensin I converting enzyme (ACE) inhibitory peptides from whey fermented by Lactobacillus species. J. Food Biochemistry. 2008.
Distribution of geomatric isomers of conjugated linoleic acids in dairy foods from Quebec province Canada. 2008. Korean Food Science and Biotechnology (in press)
The use of viable and heat-shocked Lactobacillus helveticus DPC 4571 in Enzyme-Modified cheese. 2007. Food Biotechnol. 21(2). 129-143.
Technical note : Improved extraction method with hexane for gas chromatographic analysis of conjugated linoleic acid. 2006. J. Dairy Science. 89:90-94
Encapsulated Bifidobacterium bifidum potentiates intestinal IgA production. Cellular Immunology 2002. 219:22-27.
Preparation and physical characterization of alginate microparticles usin air atomization method. Drug. Develop. and Industrial Pharmacy. 2001. (27 : 309-319).
Purification and characterization of a carboxypeptidase from Kluyveromyces fragilis JSB95. J. Dairy Science. 1998.81(3):647-654.
Effects of crude enzyme of Lactobacillus casei LLG on water soluble peptides of enzyme modified cheese. 1995. Food Research Internal. 28:43-49.
(학진등재논문) 2005년 이후
Fatty acid compositions and physiological properties of feta cheese made from bovine milk. 2006. 한국동물자원과학회지. 48(4) 611-622.
산양유로 제조한 Feta의 이화학적 및 관능적 특성. 2006. 한국동물자원과학회지. 48(2):293-306.
Physiological characteristics of Lactobacillus acidophilus KH-1 isolated from the feces of a breast-fed infant. J. Food Science and Nutrition. 2005. 10:333-339.
Antimicarobial and antioxidant activities of ethanol extracts of medicinal plants. J. Food Science and Nutrition 2005. 10:81-87.
박승용 외 4인 공저. 2006. 응용축산미생물학. 유한문화사. ISBN 89-7722-549-3
정충일, 백영진, 박승용. 2005. 축산식품미생물학. 유한문화사. ISBN 89-7722-545-0
박승용. 2003. 우유생산과가공. 유한문화사. ISBN 89-7722-530-2
고준수 외 인 공저. 2002. 유식품가공학. 선진문화사. ISBN 89-9372-212-2
이무하 외 인 공저. 2001. 축산식품즉석가공학. 선진문화사. ISBN 88-7392-197-5
박승용 외 인 공저. 2000. 축산물의가공. 유한문화사. ISBN 89-7722-616-3
김현욱 외 인 공저. 1999. 유가공학. 선진문화사. ISBN 89-7392-172-X
고준수 외 인 공저. 1998. 축산식품의과학. 유한문화사. ISBN 89-7722-620-1
김현욱 외 인 공저. 1989. 낙농화학. 선진문화사.